Potpisan Ugovor o izgradnji novog Žeželjevog mosta

Bez autora
Jan 25 2011

Danas je u Novom Sadu potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji novog Žeželjevog mosta, preko Dunava, u Novom Sadu. Ugovor su potpisali ambasador Vinsent Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i Hoze Alehandro Serano Kabrera, menadžer za Istočnu Evropu španske kompanije "AZVI", u ime izvođača radova, špansko-italijanskog konzorcijuma, koji čine "AZVI" Španija, "Tadei" Italija i "Horta Koslada" Španija. Kako je danas saopšteno, vrednost čitavog posla je oko 45,3 miliona evra, a novi most treba da bude sagrađen za 32 meseca, odnosno uključujući i pristupne saobraćajnice do kraja 2013. godine. Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad. Vlada Republike Srbije 3. juna 2010. godine ovlastila je "Železnice Srbije" da u ime Republike Srbije preuzmu prava i obaveze investitora izgradnje mosta.

Potpisan Ugovor o izgradnji novog Žeželjevog mostaDanas je u Novom Sadu potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji novog Žeželjevog mosta, preko Dunava, u Novom Sadu.

Ugovor su potpisali ambasador Vinsent Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i Hoze Alehandro Serano Kabrera, menadžer za Istočnu Evropu španske kompanije "AZVI", u ime izvođača radova, špansko-italijanskog konzorcijuma, koji čine "AZVI" Španija, "Tadei" Italija i "Horta Koslada" Španija.

Kako je danas saopšteno, vrednost čitavog posla je oko 45,3 miliona evra, a novi most treba da bude sagrađen za 32 meseca, odnosno uključujući i pristupne saobraćajnice do kraja 2013. godine. Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad. Vlada Republike Srbije 3. juna 2010. godine ovlastila je "Železnice Srbije" da u ime Republike Srbije preuzmu prava i obaveze investitora izgradnje mosta.

Izgradnju čelične konstrukcije Žeželjevog mosta finansiraće Evropska Unija iz bespovratnih sredstava IPA fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra.

Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra. Pokrajina će obezbediti oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.

Novi most imaće dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice širine 7,7 metara i dve pešačko-biciklističke staze širine dva i po metra. Most će biti izgrađen od čelične konstrukcije, sa dva luka i jednim rečnim stubom. Most će biti ukupne dužine 474 metra, širine 31 metar, a težina čelične konstrukcije biće 11.800 tona.

Finansiranje izrade idejnog projekta Žeželjevog mosta preko reke Dunav u Novom Sadu, kao i pripremu tenderske dokumentacije za izbor najpovoljnijeg izvođača za realizaciju ovog projekta obezbedila je Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji iz bespovratnih sredstava.

U saopštenju se navodi da sve aktivnosti na izradi idejnog projekta, izradi tenderske dokumentacije i sprovođenju tenderske procedure vodila je Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, koja je formirala i Tendersku komisiju, sastavljenu od predstavnika Delegacije  Evropske Unije u Srbiji, "Železnica Srbije" i AP Vojvodine. Na međunarodnom tenderu, koji je raspisan 3. septembra 2010. godine i realizovan po procedurama Evropske unije, bilo je deset ponuda, a ponudama je bilo obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Špansko-italijaski konzorcijum "AZVI" Španija, "Tadei" Italija i "Horta Koslada" Španija ispunio je sve zahtevane kriterijume i pri tom ponudio najnižu cenu.

Izgradnja Žeželjevog mosta u skladu je sa planovima srpskih železnica da modernizuju severni železnički krak, iz Beograda prema Novom Sadu. Kako je saopšteno iz "Železnica Srbije", već u ovoj godini od Evropske investicione banke "Železnice Srbije" očekuju kredit od 150 miliona evra za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge na relaciji Stara Pazova – Novi Sad, za brzine do 160 kilometara na sat. Čitav ovaj projekat vredan je oko 220 miliona evra, a preostalih 70 miliona evra biće obezbeđen iz IPA fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik